Krämig Moussaka.
Gjorde en GI-inspirerad middag idag.
Alla åt med god aptit och det här kommer göras flera gånger...:-)
(4 pers.)
Detta behövs...

* 2 auberginer
* 1 gul lök
* 1 vitlöksklyfta
* 400 g nötfärs
* olivolja till stekning
* 1 burk krossade tomater
* 1 msk tomatpuré
* 2 msk konc kalvfond
* 1 tsk rivet citronskal / ½ tsk citronsaft
* salt och peppar
* 1 kruka färsk basilika

* 50 g smör
* 2 msk vetemjöl
* 2½ dl matlagningsgrädde
* 1½ dl mjölk
* 2 dl riven ost
* salt och peppar
Gör såhär...
1.
Skär auberginen i 7-8 m.m tjocka skivor.
Strö lite salt på båda sidor och lägg den på ett bakplåtspapper.
Låt dra medan de övriga ingredienserna tillreds.

2.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn färsen i olivolja.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och lökhacket.
Rör ihop och låt småputtra i 7-10 min.
Smaksätt med kalvfond, citronsaft, salt och peppar.

3.
Ostsås.
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet.
Häll på mjölken och matlagningsgrädden och låt koka upp under omrörning.
Blir såsen för tjock kan du spä med mer mjölk.
Tillsätt osten och låt smälta under omrörning.
Salta och peppra.

4.
Sätt ugnen på 175°.
Klappa bort vätskan på auberginerna med ett hushållspapper och stek dom gyllenbruna i olivolja.

5.
Varva ostsås, auberginer, basilikablad och köttfärssås i en ugnssäker form.
Avsluta med ostsås.

Grädda i ugnen 25-35 minuter tills ytan fått en fin färg.

Servera med en sallad.

Gott!!
♥
Alla åt med god aptit och det här kommer göras flera gånger...:-)
(4 pers.)
Detta behövs...

* 2 auberginer
* 1 gul lök
* 1 vitlöksklyfta
* 400 g nötfärs
* olivolja till stekning
* 1 burk krossade tomater
* 1 msk tomatpuré
* 2 msk konc kalvfond
* 1 tsk rivet citronskal / ½ tsk citronsaft
* salt och peppar
* 1 kruka färsk basilika

* 50 g smör
* 2 msk vetemjöl
* 2½ dl matlagningsgrädde
* 1½ dl mjölk
* 2 dl riven ost
* salt och peppar
Gör såhär...
1.
Skär auberginen i 7-8 m.m tjocka skivor.
Strö lite salt på båda sidor och lägg den på ett bakplåtspapper.
Låt dra medan de övriga ingredienserna tillreds.

2.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn färsen i olivolja.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och lökhacket.
Rör ihop och låt småputtra i 7-10 min.
Smaksätt med kalvfond, citronsaft, salt och peppar.

3.
Ostsås.
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet.
Häll på mjölken och matlagningsgrädden och låt koka upp under omrörning.
Blir såsen för tjock kan du spä med mer mjölk.
Tillsätt osten och låt smälta under omrörning.
Salta och peppra.

4.
Sätt ugnen på 175°.
Klappa bort vätskan på auberginerna med ett hushållspapper och stek dom gyllenbruna i olivolja.

5.
Varva ostsås, auberginer, basilikablad och köttfärssås i en ugnssäker form.
Avsluta med ostsås.

Grädda i ugnen 25-35 minuter tills ytan fått en fin färg.

Servera med en sallad.

Gott!!
♥
Kommentarer
Postat av: Jenny F
Visst är det gott? We lööve the greek style! =))
Kram kram och som vanligt....underbara bilder! Ger så mycket mer till inlägget.
Postat av: Cattis
Ha ha...så lustigt, jag ska också göra något med aubergine och köttfärs nu i veckan. Letade fram ett recept i går. Har nog aldrig köpt aubergine förut vad jag kan minnas...
Det såg smarrigt ut detta =)
Puss & Kram
Postat av: Anna
Åh, jisses så gott det där såg ut.
Måste provas. =)
PUSS!!!
Postat av: johanna
ojojoj det såg gott ut...Måste laga det nån dag!!
Kram på re bästaste Marie :)
Trackback