Pinocciotårta.
Idag bakade jag en väldigt enkel och mycket omtyckt tårta.
Det finns en hel drös olika namn på denna, men idag får den heta Pinocciotårta.
Ungstemp. 175 grader
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (50 g) mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
valfria bär/frukter
(idag valde jag konserverade mandarinklyftor)
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggulorna, ett i taget, och rör en stund mellan varje.
Blanda mjölet med bakpulvret, och rör ner det i smeten.
Rör sist ner mjölken.
Bred ut smeten i långpannan.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter.
Bred marängen lite ojämt över smeten i formen.
Strö över mandelspånen.
Grädda botten i nedre delen i ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 minuter.
Låt kakan svalna något.
Lossa den försiktigt från pappret och dela den mitt itu.
Vispa grädden och blanda i bären/frukten du valt.
Bred blandningen på den ena bottnen med marängsidan uppåt.
Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt.
Skär tårtan i lagom stora bitar!!
Mums!!
♥
Det finns en hel drös olika namn på denna, men idag får den heta Pinocciotårta.
Ungstemp. 175 grader
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (50 g) mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
valfria bär/frukter
(idag valde jag konserverade mandarinklyftor)
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggulorna, ett i taget, och rör en stund mellan varje.
Blanda mjölet med bakpulvret, och rör ner det i smeten.
Rör sist ner mjölken.
Bred ut smeten i långpannan.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter.
Bred marängen lite ojämt över smeten i formen.
Strö över mandelspånen.
Grädda botten i nedre delen i ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 minuter.
Låt kakan svalna något.
Lossa den försiktigt från pappret och dela den mitt itu.
Vispa grädden och blanda i bären/frukten du valt.
Bred blandningen på den ena bottnen med marängsidan uppåt.
Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt.
Skär tårtan i lagom stora bitar!!
Mums!!
♥
Kommentarer
Postat av: Mamma o Pappa
Kan bara säga KANONGOD!
och varmrätten var supergod också!
Tack för en mysig kväll.
Postat av: Cattis
Hemma hos oss går denna tårta under namnet Gudruns marängtårta :-) (Gudrun är min faster.) Mamma har haft receptet sedan innan jag föddes och denna serverades på min ettårsdag. Men vi har oftast krossad ananas och grädde mellan :-)
Just det, vi hade den på Johns dop också!
Det är som du skriver, den är verkligen omtyckt av alla !!!
Puss o kram
Trackback